Μήπως Κάνετε Αυτά Τα Λάθη Απώλειας Βάρους;

Υπάρχουν όλων των ειδών οι δίαιτες μόδας και οι γρήγορες λύσεις για την απώλεια βάρους εκεί έξω. Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να χάσετε βάρος (εκτός από τη λιποαναρρόφηση) υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το κάνετε – να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε.

Λάθη Απώλειας Βάρους;

Αυτό μπορεί να γίνει με τακτική άσκηση, λιποδιαλύτες και με μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε ορισμένες τροφές ή ακόμη και τα γλυκά, αν τρώτε μέτριες ποσότητες. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και δεν τα έχετε καταφέρει ίσως κάνετε αυτά τα λάθη απώλειας βάρους:

  1. Λιμοκτονείτε: Αν όταν αποφασίσετε να χάσετε βάρος σταματήσετε να τρώτε ή τρώτε πολύ λίγο αυτά τα πρώτα κιλά που χάνετε είναι μυς και νερό. Έτσι, όταν αρχίσετε να τρώτε ξανά (και θα το κάνετε γιατί δεν μπορείτε να συνεχίσετε έτσι) θα έχετε λιγότερη άλιπη μυϊκή μάζα (οι μύες καίνε θερμίδες) και θα πάρετε γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα θα παχύνετε – θα έχετε περισσότερο λίπος από αυτό που είχατε πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα.
  2. Παραλείπετε γεύματα ή παραλείπετε το πρωινό: Όταν δεν τρώτε για κάποιο χρονικό διάστημα, το σώμα σας νομίζει ότι λιμοκτονεί και θα κρατήσει τις θερμίδες επιβραδύνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίει. Όταν αρχίσετε να τρώτε ξανά, θα κάψετε λιγότερες θερμίδες και θα πάρετε βάρος πιο γρήγορα. Επίσης, επειδή δεν έχετε φάει για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο και να κάνετε κακές διατροφικές επιλογές.
  3. Ακολουθείτε μια δίαιτα που αποτελείται μόνο από 1 ή 2 επιλογές: Οποιαδήποτε δίαιτα που σας στερεί τις βασικές ομάδες τροφίμων δεν θα λειτουργήσει. Πιθανότατα θα χάσετε βάρος βραχυπρόθεσμα, αλλά θα είναι κακό για την υγεία σας και, πάλι, όταν επιστρέψετε στις συνήθεις διατροφικές σας συνήθειες το βάρος θα επανέλθει επίσης.
  4. Τρώτε πολλά λαχανικά: Νομίζετε ότι διαβάσατε λάθος; Όχι, δεν το κάνατε. Το να τρώτε πολλά λαχανικά είναι υπέροχο, ωστόσο όταν αυτά είναι ποτισμένα με μια σάλτσα υψηλής θερμιδικής αξίας, πιθανότατα θα πάρετε περισσότερο βάρος από ό,τι θα χάσετε ποτέ. Μετρήστε τις θερμίδες σε ό,τι καταναλώνετε – ειδικά στις σάλτσες.
  5. Δεν γυμνάζεστε: Η κίνηση θα κάνει αυτά τα κιλά να φύγουν πολύ πιο γρήγορα. Αν δεν σας αρέσει να γυμνάζεστε (και σε πολλούς δεν αρέσει) ενσωματώστε την κίνηση στην ημέρα σας. Ανεβείτε με τα πόδια τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, παρκάρετε στην άλλη άκρη του πάρκινγκ ή πηγαίνετε με τα πόδια στη δουλειά αν μπορείτε. Είκοσι λεπτά άσκησης την ημέρα θα κάνουν τη διαφορά και θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει και το σεξ.

Όταν έχετε αποφασίσει να τρώτε υγιεινά τρόφιμα και να μετράτε θερμίδες και εξακολουθείτε να έχετε την ανάγκη να τσιμπολογήσετε, χρησιμοποιήστε αυτές τις προτάσεις για να περιορίσετε τις λιγούρες:

  • Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να φάτε, κάντε κάτι δραστήριο αντ’ αυτού για να αποσπάσετε την προσοχή σας, όπως π.χ. να βγείτε από το σπίτι μακριά από το φαγητό. Είναι καλή ιδέα να έχετε προγραμματίσει κάποιες δραστηριότητες που θα σας απασχολήσουν πριν ξεκινήσετε.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας (!)
  • Πιείτε νερό. Εκτός του ότι σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι-ες το νερό θα σας κρατήσει απασχολημένους και κάνει καλό στο δέρμα σας. Ίσως βοηθήσει και σε ζητήματα που αφορούν το ροχαλητό.
  • Αν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε, επιλέξτε τραγανά λαχανικά (προ-κομμένα), κουλούρια, ρυζογκοφρέτες ή ποπ κορν με χαμηλά λιπαρά.