Γρήγορο Και Άμεσο Αδυνάτισμα VS Αποτελέσματα Σε Βάθος Χρόνου

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι άνθρωποι που χάνουν γρήγορα βάρος, συνήθως έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης αμφισβητεί τις παραδοσιακές απόψεις που θεωρούν πως οι παχύσαρκοι πρέπει να χάνουν τα επιπλέον κιλά τους σταδιακά και αργά για να γίνουν και να παραμείνουν αδύνατοι.

Αυτό Να Ξέρετε Είναι Μύθος

Για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά για πάντα, θα πρέπει να κάνουμε μια ευνοϊκή χάρη στον εαυτό μας. Να τα χάσουμε γρήγορα και όχι αργά. Αυτό επισημαίνει η νέα μελέτη. Αναιρεί τις συνηθισμένες συμβουλές σχετικά με την μείωση του βάρους με αργά και μικρά βήματα.

Γρήγορο και αργό αδυνάτισμα

Να υποθέσουμε ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε πολύ από το υπερβολικό βάρος με την εναλλαγή του σάντουιτς με ένα μήλο. Και να μην πιστεύουμε ότι ακολουθώντας μια διατροφή με λίγες θερμίδες, θα συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος με τον ίδιο ρυθμό.

Πολλές πεποιθήσεις για την παχυσαρκία κυρίως στις γυναίκες, εξακολουθούν να υφίστανται ελλείψει υποστηρικτικών επιστημονικών στοιχείων και κάποιες άλλες παραμένουν παρά τις διάφορες αντιφάσεις. Στην πραγματικότητα ένα αργό πρόγραμμα αδυνατίσματος δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την επιτυχία.

Είναι κουραστικό ψυχολογικά και οι πιθανότητες να το διακόψουμε είναι πολύ μεγάλες. Αντιθέτως η γρήγορη απώλεια βάρους μας ενθαρρύνει ώστε να συνεχίσουμε να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχουμε το στόχο μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PERSONAL BODY PLAN (@personalbodyplan) στις

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας σχετικής επιστημονικής έρευνας, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα. Οι επιστήμονες για αυτή την έρευνα, συνεργάστηκαν με το Δανό καθηγητή Arne Astrup από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine. “Δεν είναι μόνο τα μέσα ενημέρωσης που εξαπλώνουν αυτές τις λανθασμένες πληροφορίες για την απώλεια βάρους” λέει ο Astrup. «Οι μύθοι υπάρχουν ακόμα και στους επαγγελματίες και στα εγχειρίδια».

Οι υγειονομικές αρχές και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας διαδραματίζουν επίσης το ρόλο τους στην τήρηση αυτών των μύθων. Ωστόσο, επισημαίνει ο Astrup ότι κανείς δεν το κάνει αυτό με βλαπτικές προθέσεις. Αλλά τονίζει ότι οι λανθασμένες πληροφορίες έχουν την τάση να μετατρέπονται σε αλήθειες εάν επαναλαμβάνονται αρκετά συχνά. Και όταν οι μύθοι είναι τόσο διαδεδομένοι, εμποδίζουν το κοινό και τους επαγγελματίες να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η Γρήγορη Απώλεια Βάρους Καλύτερη Από Τα Μικρά Βήματα

Συνήθως, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, κάνουμε αυστηρές αλλαγές στη διατροφή μας, αποφεύγουμε κάποιες τροφές και τα αναψυκτικά και γυμναζόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε. Και όλα αυτά ακούγονται διαισθητικά σωστά. “Όμως η επιστήμη μας λέει το αντίθετο” αναφέρει ο καθηγητής . “Ανεξάρτητα από το αν επιλέξετε μια λογική διατροφή, καθημερινή άσκηση ή ένα συμπλήρωμα διατροφής, η ανάλυση της μελέτης δείχνει ότι εάν χάσετε αρκετό βάρος τις πρώτες 2-4 εβδομάδες, θα χάσετε πολύ περισσότερο το επόμενο διάστημα».

Γρήγορη απώλεια

Έτσι εάν χάσουμε αρκετό από το βάρος μέσα σε ένα μήνα, είναι πολύ πιθανό να χάσουμε και αρκετό βάρος μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Ακούγεται εύλογο, γιατί στη συνέχεια έχουμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα ένα υγιές και αδύνατο σώμα, επειδή δεν μας έχει ταλαιπωρήσει η γρήγορη απώλεια των κιλών.

Το Αργό Αδυνάτισμα Είναι Ένα Κακό Κίνητρο

Ας αναφέρουμε σαν παράδειγμα, μια τυχαία κλινική δοκιμή στην οποία δύο ομάδες παχύσαρκων ανθρώπων, υποβλήθηκαν σε δύο θεμελιωδώς διαφορετικά προγράμματα διατροφής. Το ένα εκ των οποίων οδήγησε σε γρήγορη απώλεια, ενώ το άλλο έδωσε αργή μείωση του βάρους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sampleinsta (@sampleinsta9) στις

Αποδείχθηκε ότι η ομάδα που έχασε βάρος αργά, δεν είχε καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από εκείνη που έχασε τα κιλά πολύ γρήγορα. Επίσης, οι συμμετέχοντες στην αργή διατροφή εγκατέλειψαν τα κίνητρά τους πιο γρήγορα από τους άλλους, επειδή έπρεπε να δουλέψουν σκληρότερα και περισσότερο για να δουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

Τα Αποτελέσματα

Ερευνώντας την επιστημονική αρθρογραφία, βρίσκουμε πολλές μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση ποικίλων προγραμμάτων αδυνατίσματος σε ενήλικες. Οι δίαιτες στις οποίες επικεντρώθηκαν οι ερευνητές είναι όλες υψηλής ποιότητας, όπου το παχύσαρκο άτομο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Με άλλα λόγια, εξέτασαν δίαιτες που αποτελούνται από υγιή τρόφιμα και όχι σκόνες αναπλήρωσης διατροφής.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, πως τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αυτά που τα ανεπιθύμητα κιλά χάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνεπώς, η καλύτερη απώλεια βάρους σημαίνει τη γρήγορη μείωση, κατά ένα κιλό την ημέρα περίπου. Έτσι δεν θα απογοητευτούμε και δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθειά μας. Η ανταμοιβή είναι πολύ σημαντική για το κίνητρό και την επιμονή μας. Και τελικά θα πετύχουμε να φτάσουμε στον στόχο μας εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία και το σημαντικότερο δεν θα εγκαταλείψουμε σε βάθος χρόνου.