Αν Κάνετε Δίαιτα, Παρασύρετε Αγαπημένα Πρόσωπα Να Χάσουν Βάρος

Τα άτομα που καταβάλλουν προσπάθεια να χάσουν βάρος δεν βοηθούν μόνο τον εαυτό τους, αλλά επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους γύρω τους.

Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, που παρακολούθησε την πρόοδο απώλειας βάρους 130 ζευγαριών για διάστημα έξι μηνών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν το ένα μέλος του ζευγαριού δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, οι πιθανότητες να χάσει κάποιο βάρος και το άλλο μέλος ακόμα κι αν δεν συμμετέχει ενεργά είναι πολύ μεγάλες.

Παρασύρετε Αγαπημένα Πρόσωπα Να Χάσουν Βάρος

Στη μελέτη, περίπου το ένα τρίτο των συζύγων, έχασε 3% ή περισσότερο του αρχικού σωματικού βάρους μετά από έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε σε καμία ενεργή παρέμβαση. Μία απώλεια βάρους κατά τρία τοις εκατό θεωρείται μετρήσιμο όφελος για την υγεία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης UConn, καθηγήτρια Amy Gorin, το αποκαλεί “κυματισμό”.

“Όταν ένα άτομο αλλάζει τη συμπεριφορά του, οι άνθρωποι γύρω του αλλάζουν”, λέει η Gorin, ψυχολόγος συμπεριφοράς. «Όταν το ενδιαφερόμενο άτομο, συνεργάζεται με κάποιον ειδικό διαιτολόγο ή εντάσσεται σε ένα ομαδικό πρόγραμμα ή προσπαθεί να χάσει το βάρος μόνο του, οι νέες υγιεινές συμπεριφορές μπορούν να ωφελήσουν και τους άλλους γύρω του».

Η μελέτη, που αφορούσε την παχυσαρκία, διαπίστωσε επίσης ότι ο ρυθμός με τον οποίο τα ζευγάρια χάνουν βάρος είναι αλληλένδετος. Με άλλα λόγια, αν ένα μέλος έχανε βάρος με σταθερό ρυθμό, ο σύντροφός του έκανε το ίδιο. Παράδειγμα, εάν η σύζυγος αγωνίστηκε να χάσει βάρος, ο σύντροφός της αγωνίστηκε επίσης.

“Όταν αλλάζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τις συνήθειες άσκησης μπορεί να επηρεάσει και τους γύρω μας με θετικούς και αρνητικούς τρόπους“, λέει η Gorin, η οποία μελετά περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους. “Από τη θετική πλευρά, οι σύζυγοι θα μπορούσαν να μιμηθούν τις διατροφικές συμπεριφορές των συζύγων τους και να συμμετέχουν στην καταμέτρηση των θερμίδων, στην επιλογή από κοινού τροφών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και στην παρακολούθηση της προόδου που σημειώνουν χάνοντας τα περιττά κιλά”.

Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ιατρική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Προκαλείται από το υπερβολικό σωματικό λίπος και βάρος. Η παχυσαρκία είναι η πιο κοινή αιτία υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό λόγω του υπερβολικού βάρους γύρω από την περιοχή του λαιμού, το οποίο περιορίζει τους αεραγωγούς και μειώνει τη ροή του αέρα. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας, η οποία προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα κατά τον ύπνο και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Ψυχολογική Υποστήριξη Καθορίζει Το Αποτέλεσμα

Οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση διαφόρων παραγόντων στην απώλεια βάρους, ήταν περιορισμένες σε παχύσαρκα άτομα που συμμετείχαν σε στενές κλινικές παρεμβάσεις και σε αυτά με χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες που βασίστηκαν σε ζευγάρια, έδειξαν πως εκτός από την μεταξύ τους ψυχολογική υποστήριξη, φυσικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο κοινό αποτέλεσμα.

Η μελέτη UConn είναι η πρώτη που εφάρμοσε ένα ελεγχόμενο σχεδιασμό για να εξετάσει την πρόοδο των ζευγαριών σε λιγότερο διαρθρωμένα και ευρέως διαθέσιμα προγράμματα απώλειας βάρους. Οι ερευνητές κατέγραψαν αντικειμενικές μετρήσεις του βάρους των συμμετεχόντων και εξέτασαν την πορεία απώλειας βάρους των ζευγαριών με την πάροδο του χρόνου.

Τα ζευγάρια που αξιολογήθηκαν σε τρεις και έξι μήνες, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα, το ένα μέλος του ζευγαριού εγγράφηκε σε ένα δομημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους έξι μηνών (Weight Watchers) που παρείχε προσωπικές συμβουλευτικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικά βοηθητικά εργαλεία.

Στη δεύτερη ομάδα, το ένα μέλος του ζευγαριού έλαβε ένα φυλλάδιο τεσσάρων σελίδων με πληροφορίες σχετικά με τις στρατηγικές υγιεινής διατροφής, άσκησης και ελέγχου βάρους (π.χ. επιλογή δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής θερμιδικής αξίας, έλεγχος μερίδας). Η επαφή με τα άτομα της δεύτερης ομάδας, σταμάτησε με το φυλλάδιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σύντροφοι, τόσο εκείνων που προσπάθησαν να χάσουν βάρος χωρίς επίβλεψη (παραλήπτες των φυλλαδίων) όσο και αυτών που συμμετείχαν στο δομημένο πρόγραμμα (ομάδα Weight Watchers) παρουσίασαν αξιόλογη απώλεια βάρους στο ίδιο διάστημα.

Τελικά Τα Πράγματα Είναι Πολύ Πιο Θετικά Από Ό,τι Πιστεύουμε

Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να προσθέσουν μια νέα διάσταση στα προγράμματα απώλειας βάρους, που απευθύνονται παραδοσιακά σε άτομα που αναζητούν να χάσουν τα ανεπιθύμητα κιλά τους, με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η δίαιτα South Beach είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Είναι επίσης μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες στον κόσμο.

Υπάρχει εδώ και πάνω από 20 χρόνια και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να χάσουν βάρος και να παραμείνουν σε καλό δρόμο. Η δίαιτα δημιουργήθηκε από τον Dr. Arthur Agatston, έναν καρδιολόγο, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής που θα μπορούσε εύκολα να ακολουθηθεί χωρίς να χρειάζεται να θυσιάσει το φαγητό ή την άσκηση.

Η δίαιτα South Beach είναι ένας εύκολος τρόπος να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τον τρόπο ζωής σας χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε το φαγητό ή την άσκηση – είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας!

Οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον υγιεινό τρόπο ζωής, ενδεχομένως να επιθυμούν να εξετάσουν το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης για την απώλειας βάρους στις μελλοντικές τους εκτιμήσεις και τα θεραπευτικά τους προγράμματα, λέει η Gorin, καθηγήτρια ψυχολογικών επιστημών, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Συνεργασίας για την Υγεία, την Παρέμβαση και την Πολιτική (InCHIP).

Τέλος, αν μπορεί να επεκταθεί το φαινόμενο της απώλειας βάρους και στα άλλα μέλη της οικογένειας που μοιράζονται ένα νοικοκυριό και όχι μόνο στα ζευγάρια, παραμένει ανεξερεύνητο. Η Gorin είπε ότι θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας άλλης μελλοντικής μελέτης.