Οι Τρεις Βασικοί Τύποι Σώματος Και Οι Ιδανικές Λύσεις Για Αδυνάτισμα

Αποδεχτείτε το σώμα που σας χάρισε η φύση και να θυμάστε πως απόλυτα ιδανικό δεν υπάρχει!

Προσδιορίστε σε ποιον τύπο σώματος ανήκετε. Έτσι θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τη σύνθεση του σώματός σας, τις προσπάθειες που χρειάζεστε για να δυναμώσετε τους μυς, τα αθλήματα που σας ταιριάζουν, τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα και να επιτύχετε απώλεια βάρους κ.ο.κ.

Οι Τρεις Βασικοί Τύποι Σώματος

Ανεξάρτητα από το πόσο πολύ προσπαθείτε ή πόσα χρήματα μπορεί να έχετε χαλάσει σε αξιόπιστα συμπληρώματα αδυνατίσματος, η γενετική θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά. Δεν μπορείτε να νικήσετε τον τύπο του σώματός που έχετε μόνο με το γυμναστήριο ή με την απώλεια βάρους. Η σωστή διατροφή είναι μια ουσιαστική πτυχή της φυσικής κατάστασης, ανεξάρτητα από τον σωματότυπό σας.

Γνωρίζοντας και κατανοώντας τον τύπο του σώματος που έχετε, μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία σας και να απαλλαγείτε από τα εμπόδια που δεν σας επιτρέπουν να χάσετε βάρος.

Έχει εντοπιστεί ακόμα ότι μπορεί να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του ορμονικού-ενδοκρινικού και συμπαθητικού νευρικού συστήματος (SNS). Μπορεί επίσης να καθορίσει τις μεταβολικές σας ικανότητές, αν ακολουθείτε την κατάλληλη διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της υγείας και της απώλειας βάρους.

Οι τύποι σώματος χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  1. Εκτόμορφος
  2. Μεσόμορφος
  3. Ενδόμορφος

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν χαρακτηριστικά από δύο κατηγορίες. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε ένα μίγμα δύο διαφορετικών τύπων λόγω των γονέων τους. θα μπορούσαν επίσης να το έχουν καταφέρει με πολλά χρόνια σωματικής εκπαίδευσης και σωστής διατροφής. Ας δούμε τώρα ποιές είναι αυτές οι κατηγορίες και ποια είναι η ιδανική διατροφή σε κάθε περίπτωση.

1. Εκτόμορφος

Sandra Bullock

Αυτός ο τύπος έχει λίγο σωματικό λίπος και κοκαλιάρικη δομή. Έχει υψηλό μεταβολικό ρυθμό που τον κάνει ανθεκτικό στην αύξηση βάρους. Επίσης δυσκολεύεται να αναπτύξει μυική μάζα.

Μπορεί να υπερβάλει με τη διατροφή του χωρίς να πάρει βάρος και δεν έχει προβλήμα να χάσει κάποια κιλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ασκηθεί ή να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η διατροφή του πρέπει να αποτελείται από τροφές με τους υψηλότερους υδατάνθρακες και τα λιγότερα λίπη. Οι υδατάνθρακες λειτουργούν εξαιρετικά για τον εκτόμορφο και τα λιπαρά πρέπει να είναι καλής ποιότητος. Οι πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα.

Πεινάει αμέσως μετά το γεύμα του και για αυτό του είναι πολύ χρήσιμα το αβοκάντο, οι σπόροι chia, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας.

Έχει προταθεί από ορισμένους ειδικούς πως η διανομή των θρεπτικών ουσιών είναι ιδανική στις ακόλουθες αναλογίες: 55% υδατάνθρακες, 25% πρωτεΐνες και 20% λίπη.

2. Ενδόμορφος

Sofia Vergara

Ο ενδόμορφος μερικές φορές αισθάνεται ότι είναι ο άτυχος τύπος σώματος. Πρέπει πάντα να δουλέψει σκληρότερα από τους άλλους δύο τύπους σώματος, για να πετύχει ελάχιστα αποτελέσματα.

Το σχήμα του σώματός είναι στρογγυλό και οι αρθρώσεις είναι μακριές. Έχει μεγάλη οστική δομή και πιστεύει ότι είναι δύσκολο να ζήσει έναν ενεργό τρόπο ζωής. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις προκλήσεις και τις απογοητεύσεις που νιώθει κάθε φορά που προσπαθεί να πετύχει τους στόχους του.

Ο ρυθμός μεταβολισμού είναι χαρακτηριστικά πολύ χαμηλός και προάγει την αποθήκευση λίπους και την τάση να κερδίζει υπερβολικό βάρος.

Αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό και απογοητευτικό για τον ενδόμορφο και είναι κατανοητό γιατί πολύ συχνά γίνεται τεμπέλης και εγκαταλείπει την προσπάθεια να χάσει βάρος. Όμως αν αποδεχτεί την πραγματική κατάσταση του, θα είναι ευκολότερο να έχει θετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

Η καθημερινή προπόνηση και η κατάλληλη για αυτόν διατροφή θα εξαλείψουν κάθε απογοήτευση και θα κρατήσουν τα πράγματα απλά, αλλά επιτυχημένα.

Ένας ενδομορφός θα πρέπει να καταναλώνει πολλά λίπη και πολλές πρωτεΐνες καλής ποιότητας. Όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων, θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να προσέχει συνεχώς τις ποσότητες που παίρνει καθημερινά. Επειδή δεν καίει το λίπος εύκολα είναι απαραίτητο να κάνει κάποιες μικροαλλαγές στη διατροφή του.

Ως εκ τούτου, η καλύτερη κατανομή των θρεπτικών συστατικών είναι: 25% υδατάνθρακες, 35% πρωτεΐνες και 40% λίπος.

3. Μεσόμορφος

Cola Kay

Αυτός ο τύπος σώματος θεωρείται γενετικά προικισμένος. Είναι λεπτός, μυώδης, αθλητικός και φυσικά έχει πολλή ενέργεια. Έχει σωστές αναλογίες, μεσαία δομή οστών και σημαντικά φτωχή λιπώδη μάζα.

Λόγω της υψηλής τεστοστερόνης που διαθέτει μπορεί να οικοδομήσει μυική μάζα πολύ εύκολα. Κερδίζει και χάνει βάρος χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, μόνο προσέχοντας λίγο τη διατροφή και το επίπεδο της δραστηριότητας του.

Η ικανότητα του αυτή όμως σημαίνει πως πρέπει να εστιάσει στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους και να εξετάσει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αυτό οδηγεί στη διάσπαση των αναλογιών σε: 40% υδατάνθρακες, 30% πρωτεΐνες και 30% λιπαρά.

Χωρίς να γνωρίζετε τον τύπο του σώματος σας και να περιμένετε θετικά αποτελέσματα απώλειας βάρους, είναι σαν να προσπαθείτε να κάνετε ένα ταξίδι χωρίς χάρτη και συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η διατροφή, η προπόνηση, η απώλεια βάρους και η επίτευξη της υγείας είναι απλή, αλλά δεν είναι εύκολο να πετύχετε.

Μπορείτε όμως να το καταστήστε απλούστερο και πιο εύκολο, κατανοώντας το σώμα σας. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσετε τις ανάγκες σας και θα έχετε χρήσιμες πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε αυτό που θέλετε.

Μια Σύντομη Ιστορία Μου

Ήμουν πρόσφατα σε ένα ταξίδι στο Μαϊάμι και προσπαθούσα να τηρήσω τη δίαιτά μου. Έπιασα τον εαυτό μου να μην τρώει τα σωστά τρόφιμα ή να μένει μακριά από όλα τα νόστιμα φαγητά στην περιοχή. Αποφάσισα να προσπαθήσω να βρω μια λύση για αυτό, εξετάζοντας διάφορα προϊόντα αδυνατίσματος που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να διαχειριστώ τη διατροφή μου, ενώ εξακολουθούσα να απολαμβάνω το χρόνο μου στο Μαϊάμι.

Σε αυτό το σημείο ήρθε σε πέρας η δίαιτα South Beach Diet. Προσφέρει πολλές διαφορετικές λύσεις για τους ανθρώπους που θέλουν να παραμείνουν στη δίαιτά τους, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν το χρόνο τους στο Μαϊάμι. Αυτό περιλαμβάνει μια εφαρμογή που μπορεί να παρακολουθεί τις διατροφικές σας επιλογές, έναν προγραμματιστή γευμάτων και πολλά άλλα!

Η South Beach Diet είναι μια ιδανική λύση για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, που θα επισκεφθούν το Μαϊάμι και που έχουν πολυάσχολο τρόπο ζωής. Αυτή η δίαιτα έχει πολλά χρήσιμα χαρακτηριστικά που βοηθούν τους ανθρώπους να ακολουθούν τη διατροφή τους ενώ βρίσκονται εν κινήσει.

Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη διαδικασία για πολλούς, αλλά τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι μπορούν να την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη. Αυτό το άρθρο θα συζητήσει μερικά από τα πιο κοινά λάθη και πώς να τα αποφύγετε.

Κοινά λάθη:

  • Μη παρακολούθηση της προόδου: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη της απώλειας βάρους, επειδή σας βοηθά να δείτε τι έχετε κάνει και τι πρέπει να κάνετε καλύτερα.
  • Κατανάλωση πολλής ζάχαρης: Η ζάχαρη θα προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πόνους πείνας και να μειώσει το μεταβολισμό σας.
  • Δεν τρώμε αρκετή πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη μας παρέχει αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση και την επισκευή των μυών – δύο πράγματα που θέλουμε για να χάσουμε βάρος.
  • Παράλειψη προπονήσεων: Η άσκηση είναι απαραίτητο μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και δεν πρέπει να παραλείπεται εάν θέλετε να χάσετε βάρος.

Καμία δίαιτα και κανένα ελεγχόμενο πρότυπο διατροφής δεν θα σας φέρει κοντά στην επιτυχία του στόχου σας, όσο η εκμάθηση και η κατανόηση του τύπου του σώματός σας. Τότε μόνο θα ξέρετε ποια διατροφή και ποια προπόνηση είναι κατάλληλη για σας.


Πηγές:

  1. Ενδοκρινείς αδένες (ebook)
  2. To συμπαθητικό νευρικό σύστημα (ebook)